fbpx Femtonics - PM/20453-15/2020 - Femtonics

PM/20453-15/2020

COVID-19 diagnosztikai és terápiás berendezések hazai fejlesztése és gyártása

 

A projekt rövid leírása:

A Femtonics Fejlesztő és Gyártó Kft. két COVID19 specifikus gyártási projektet kíván realizálni:

1) Ultragyors genetikai digitális teszt a SARS-CoV-2 vírus kimutatására

Cél egy gyors, digitális, genetikai alapú teszt, a Femto-InfectionDetective, röviden Femto-ID kifejlesztése és gyártása, mely a jelenlegi standardnak tekintett virális RNS kimutatására alkalmas PCR-ével azonos szenzitivitással és specificitással képes laboratóriumi környezet nélkül kimutatni a SARS-CoV-2 vírust az úgynevezett „lab -on-a -chip” technikával. A hordozható készülék mintavétel és előkészítés idejét is figyelembe véve mindössze percek alatt (~5-10 perc) adna a mintavétel helyén diagnosztikai eredményt (pont-of-care eszköz), megkerülve a centralizált laboratóriumi hálózat – különösen pandémia esetén tapasztalható – logisztikai és humán erőforrás túlterheltségét, amely még a rapid PCR tesztek idejét is több naposra expandálja a világ számos országában. Továbbá a hordozható készülék és a hozzá tartozó tesztcsík ára a PCR vizsgálatok árának töredéke lenne, ezért széles felhasználási körben tenné lehetővé a gazdasági élet működése szempontjából nagy forgalmú helyek (határátkelőhelyek, munkahelyek, repterek, tömegközlekedési eszközök, egyetemek, kormányzati intézmények, kórházak), rutinszerű, tömeges, ismételt, költséghatékony szűrését közvetlenül a mintavétel helyén. Az új eszköz az egészségügyi rendszer terhelése nélkül, költséghatékony módon segíthetné a lakosság és a munkaerő mobilitásának biztonságos visszaállítását.

A jelenleg tömegesen alkalmazott, kifejlesztésük kezdetén még igen hatékony rapid antigén tesztek és egyéb fehérje alapú detektálási módszerek, de még a legelterjedtebben alkalmazott PCR tesztek is, az irodalmi adatok szerint sajnos elég gyorsan veszítenek szenzitivitásukból, hiszen a vírus rendkívül gyorsan változik (mutálódik). Már szeptemberben a SARS-CoV-2 vírus több mint 22500 mutációját ismerték, ezért jelentősen csökkent az akut fertőző egyének kiszűrésének hatékonysága, rombolva a járvány elleni védekezés hatásosságát. Az általunk javasolt készülékhez tartozó diagnosztikai chip kombinált molekuláris biológiai-informatikai technológiája révén, akár 1-2 nap alatt „felprogramozható” (egy nemzetközi SARS-CoV-2 vírus adatbázis alapján) lenne a koronavírus legújabb törzseinek azonnali és párhuzamosan történő detektálására, ezáltal országunk belső és külső védelmi rendszerét naprakészen lehetne tartani a pandémiás védekezés során. Mindezen faktorok eredményeképpen az ultragyors genetikai digitális teszt direkt és indirekt gazdasági és társadalmi hatása szinte felbecsülhetetlen.

A SZTNH szakvéleménye szerint a javasolt termék, illetve eljárás, világszinten is újdonság lenne.

2) Covid19 specifikus lélegeztetőgép, amely jelentősen csökkenti a mortalitást

Jelenleg elegendő számú lélegeztetőgép van az országban, ugyanakkor a nemzetközi statisztikai adatok alapján a lélegeztető gépre kerülő betegeknek jelentős része (~ 40%) elhalálozik. Az ország járványügyi matematikával foglalkozó szakemberei szerint akár több ezer honfitársunk fog lélegeztető gépre kerülni a járvány második, illetve harmadik hulláma során. A projekt célkitűzése, hogy a Semmelweis Egyetemmel és a Bostoni Egyetemmel összefogásban egy olyan speciális, új, állatkísérletekben már validált lélegeztetési módot integráljunk lélegeztető gépünkbe, mely jelentősen csökkenti a Covid19 betegség során tapasztalható nagymértékű mortalitást, jelentősen javítva az úgynevezett „acute respiratory distress syndrome”-ból történő felépülést. A berendezés másik újdonsága egy olyan SARS-CoV-2 vírus specifikus szűrő, amely képes ezen kb. 120 nanométeres vírust a jelenleg forgalomban kapható vírusszűrőkhöz képest mintegy több mint 4000-szer hatékonyabban kiszűrni, jelentősen csökkentve az egészségügyi dolgozók kitettségét. A projekt várható társadalmi és gazdasági hasznossága kiemelkedő. A Femtonics fejlesztő csapata sikeresen lezárta a klinikai vizsgálatokat a lélegeztetőgép első verziójával.

A SZTNH szakvéleménye szerint a javasolt termék világszinten is újdonság lenne. A fejlesztő csapat ebben az évben kifejlesztett és klinikai vizsgálatokban sikeresen validált egy vészhelyzeti lélegeztető gépet (LUCA III), amely jelen fejlesztés szakmai alapját is szolgáltatja.

Projekt kezdete: 2020.12.15.

Projekt vége: 2021.11.30.

Támogatás mértéke: 1.167.707.864 Ft

Támogató szervezet: Pénzügyminisztérium