fbpx Femtonics - 2022-2.1.1-NL-2022-00012 - Femtonics

2022-2.1.1-NL-2022-00012

Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratórium

 

A projekt rövid leírása:

A Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratórium többcélú ipari innovációs kapacitások és kompetenciák felépítését és fejlesztését végzi. Fő célja olyan „innovációs tér” fizikai és tartalmi megvalósítása, ami az ipar és ennek meghatározó elemeként a kapcsolódó többcélú ipar digitalizációjában, kutatásában és fejlesztésében nemzeti és regionális szinten is kulcsszerepet játszik. A hazai többcélú innovációs fejlesztések célja a kettős felhasználású (katonai és civil) termékeket előállító, a hazai kutatásokra és tudásbázisra alapozó többcélú innovációs rendszer (ökoszisztéma) kiépítése, ami meghatározó műszaki kompetencia és tudás, háttér igénye miatt jelentős mértékben támaszkodik a hazai egyetemek és kutatóintézetek meglévő és továbbfejleszthető kompetenciáira, kapacitásaira, innovatív ipari partnereket is bevonva.

A Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratórium a többcélú fejlesztés szellemi, innovációs és koordinatív feladatait ellátó infrastrukturális és szakmai bázisának kifejlesztéséhez illeszkedő program, eszköz.

A Kooperatív Technológiák Nemzeti Laboratórium szakmai irányai olyan élvonalbeli technológiákra fókuszálnak, amelyekben Magyarország specifikus helyzetét is figyelembe véve az elkövetkező évtizedben kiemelkedő szerephez juthatunk a nemzetközi mezőnyben is. A technológiák közül kiemelkednek az alacsony költségen gyártható, de nagyon magas tudást igénylő és a kitűzött célokban nagyon hatékonyan teljesítő területek, beleértve a drónok, robotok és földi automatizált platformok és a hálózatközpontú digitális megoldásokat, a bionikát és. A program főleg az alkalmazott kutatásokra helyezi a hangsúlyt, természetesen kiegészítve a kapcsolódó alapkutatásokkal és megteremtve a lehetőséget a technológia hasznosítására.

Projekt kezdete: 2022.12.01.

Projekt vége: 2026.11.30.

Támogatás mértéke: 657.022.555 Ft

Támogató szervezet: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal