fbpx Femtonics - PM/20453-15/2020 - Femtonics

PM/20453-15/2020

COVID-19 diagnosztikai és terápiás berendezések hazai fejlesztése és gyártása

 

A projekt rövid leírása:

A Femtonics Fejlesztő és Gyártó Kft. két COVID19 specifikus gyártási projektet kíván realizálni:

1) Ultragyors genetikai digitális teszt a SARS-CoV-2 vírus kimutatására

CĂ©l egy gyors, digitális, genetikai alapĂş teszt, a Femto-InfectionDetective, röviden Femto-ID kifejlesztĂ©se Ă©s gyártása, mely a jelenlegi standardnak tekintett virális RNS kimutatására alkalmas PCR-Ă©vel azonos szenzitivitással Ă©s specificitással kĂ©pes laboratĂłriumi környezet nĂ©lkĂĽl kimutatni a SARS-CoV-2 vĂ­rust az Ăşgynevezett „lab -on-a -chip” technikával. A hordozhatĂł kĂ©szĂĽlĂ©k mintavĂ©tel Ă©s elĹ‘kĂ©szĂ­tĂ©s idejĂ©t is figyelembe vĂ©ve mindössze percek alatt (~5-10 perc) adna a mintavĂ©tel helyĂ©n diagnosztikai eredmĂ©nyt (pont-of-care eszköz), megkerĂĽlve a centralizált laboratĂłriumi hálĂłzat – kĂĽlönösen pandĂ©mia esetĂ©n tapasztalhatĂł – logisztikai Ă©s humán erĹ‘forrás tĂşlterheltsĂ©gĂ©t, amely mĂ©g a rapid PCR tesztek idejĂ©t is több naposra expandálja a világ számos országában. Továbbá a hordozhatĂł kĂ©szĂĽlĂ©k Ă©s a hozzá tartozĂł tesztcsĂ­k ára a PCR vizsgálatok árának töredĂ©ke lenne, ezĂ©rt szĂ©les felhasználási körben tennĂ© lehetĹ‘vĂ© a gazdasági Ă©let működĂ©se szempontjábĂłl nagy forgalmĂş helyek (határátkelĹ‘helyek, munkahelyek, repterek, tömegközlekedĂ©si eszközök, egyetemek, kormányzati intĂ©zmĂ©nyek, kĂłrházak), rutinszerű, tömeges, ismĂ©telt, költsĂ©ghatĂ©kony szűrĂ©sĂ©t közvetlenĂĽl a mintavĂ©tel helyĂ©n. Az Ăşj eszköz az egĂ©szsĂ©gĂĽgyi rendszer terhelĂ©se nĂ©lkĂĽl, költsĂ©ghatĂ©kony mĂłdon segĂ­thetnĂ© a lakosság Ă©s a munkaerĹ‘ mobilitásának biztonságos visszaállĂ­tását.

A jelenleg tömegesen alkalmazott, kifejlesztésük kezdetén még igen hatékony rapid antigén tesztek és egyéb fehérje alapú detektálási módszerek, de még a legelterjedtebben alkalmazott PCR tesztek is, az irodalmi adatok szerint sajnos elég gyorsan veszítenek szenzitivitásukból, hiszen a vírus rendkívül gyorsan változik (mutálódik). Már szeptemberben a SARS-CoV-2 vírus több mint 22500 mutációját ismerték, ezért jelentősen csökkent az akut fertőző egyének kiszűrésének hatékonysága, rombolva a járvány elleni védekezés hatásosságát. Az általunk javasolt készülékhez tartozó diagnosztikai chip kombinált molekuláris biológiai-informatikai technológiája révén, akár 1-2 nap alatt „felprogramozható” (egy nemzetközi SARS-CoV-2 vírus adatbázis alapján) lenne a koronavírus legújabb törzseinek azonnali és párhuzamosan történő detektálására, ezáltal országunk belső és külső védelmi rendszerét naprakészen lehetne tartani a pandémiás védekezés során. Mindezen faktorok eredményeképpen az ultragyors genetikai digitális teszt direkt és indirekt gazdasági és társadalmi hatása szinte felbecsülhetetlen.

A SZTNH szakvéleménye szerint a javasolt termék, illetve eljárás, világszinten is újdonság lenne.

2) Covid19 specifikus lélegeztetőgép, amely jelentősen csökkenti a mortalitást

Jelenleg elegendő számú lélegeztetőgép van az országban, ugyanakkor a nemzetközi statisztikai adatok alapján a lélegeztető gépre kerülő betegeknek jelentős része (~ 40%) elhalálozik. Az ország járványügyi matematikával foglalkozó szakemberei szerint akár több ezer honfitársunk fog lélegeztető gépre kerülni a járvány második, illetve harmadik hulláma során. A projekt célkitűzése, hogy a Semmelweis Egyetemmel és a Bostoni Egyetemmel összefogásban egy olyan speciális, új, állatkísérletekben már validált lélegeztetési módot integráljunk lélegeztető gépünkbe, mely jelentősen csökkenti a Covid19 betegség során tapasztalható nagymértékű mortalitást, jelentősen javítva az úgynevezett „acute respiratory distress syndrome”-ból történő felépülést. A berendezés másik újdonsága egy olyan SARS-CoV-2 vírus specifikus szűrő, amely képes ezen kb. 120 nanométeres vírust a jelenleg forgalomban kapható vírusszűrőkhöz képest mintegy több mint 4000-szer hatékonyabban kiszűrni, jelentősen csökkentve az egészségügyi dolgozók kitettségét. A projekt várható társadalmi és gazdasági hasznossága kiemelkedő. A Femtonics fejlesztő csapata sikeresen lezárta a klinikai vizsgálatokat a lélegeztetőgép első verziójával.

A SZTNH szakvéleménye szerint a javasolt termék világszinten is újdonság lenne. A fejlesztő csapat ebben az évben kifejlesztett és klinikai vizsgálatokban sikeresen validált egy vészhelyzeti lélegeztető gépet (LUCA III), amely jelen fejlesztés szakmai alapját is szolgáltatja.

Projekt kezdete: 2020.12.15.

Projekt vége: 2021.11.30.

Támogatás mértéke: 1.167.707.864 Ft

Támogató szervezet: Pénzügyminisztérium