fbpx Femtonics - Rólunk - Femtonics

Rólunk

A FEMTONICS célja olyan innovatív, csúcstechnológiájú, magas hozzáadott értékkel bíró mikroszkópokat juttatni el a világ kutatóihoz, amelyekkel kiemelkedő tudományos eredményeket tudnak elérni. Munkafolyamataink tervezéstől a gyártásig Magyarországon zajlanak, műszereink alapegységeinek minőségét hazai beszállítóink biztosítják. Mára több mint 120 labort szereltünk fel úttörő, a kutatómunkát új szintre emelő termékeinkkel.

A FEMTO3D Atlas – az első a világpiacon

Fejlesztéseink zászlóshajója a FEMTO3D Atlas, a világ leggyorsabb, három dimenzióban pásztázó mikroszkópja, mely a konkurens termékekhez képest egymilliószor gyorsabban képes mérni az idegsejtek aktivitását a működő agyban. A mikroszkópot idén júniusban Párizsban mutattuk be az európai közönség előtt, majd októberben a világ idegtudósainak éves konferenciáján (Neuroscience Meeting 2019, Chicago) a nemzetközi kutató közönség is megis- merkedhetett az Atlas-szal. Június végén az egyik legrangosabb nemzetközi szakfolyóirat, a Nature számolt be a mikroszkópban rejlő lehetőségekről. Nézze meg LinkedIn és Facebook csatornánkon a konferencia életképeit!

Femtonics mikroszkópok élenjáró kutatásokban

Mikroszkópjainkkal végzett kutatásaink és fejlesztéseink az élet- és orvostudomány területén tömegeket érintő kóros állapotok megértéséhez és gyógymódjához vihetnek közelebb, mint például a látás-helyreállítás, agyi infarktus, az Alzheimer-, a Parkinson-kór, és idővel lehetővé tehetik a műtőasztal mellett végezhető azonnali szövettani vizsgálatokat. Kollaborációs partnereink közé tartozik többek közt Roska Botond professzor a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézetből (Svájc), aki kidogozott egy olyan új génterápiás módszert, amit felhasználva az orvostudomány képes lesz gyógyítani a vakság bizonyos formáit.

A FEMTONICS a nemzeti kvantumegyüttműködés konzorcium aktív tagja, melynek célja összefogni a Magyarországon kvantumtechnológiai kutatásokat végző csoportokat a különböző akadémiai műhelyektől egészen a versenyszféráig, és segítse a kvantummechanika elvein alapuló új technológiák hazai fejlesztését és használatát.

Karrierlehetőségek és oktatás

A mikroszkópok fejlesztését közel 100 szakember (lézerfizikusok, fizikusok, mérnökök, szoftverfejlesztők, biológusok) végzi összehangoltan. Csapatunk folyamatosan bővül, mindig örömmel fogadjuk friss tehetségek bemutatkozását.

A cég emellett szem előtt tartja a kiváló tudományos munkát végző szakemberek, ezáltal a tudástőke itthon tartását is. E törekvés részeként elindították a Femtonics Akadémia programot, amely fiatal PhD-hallgatók és kutatók tudományos fejlődését hivatott segíteni. Az oktatás elkötelezett híveiként nem csupán biztosítjuk a szakmai gyakorlatot a hallgatók számára, hogy az elméleti tudásukat gyakorlati ismeretekkel bővíthessék, de interaktív szemináriumok keretében ösztönözzük őket a szakmai fejlődésre. Kiváló kapcsolatot ápolunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, tanulmányi versenyek támogatásával, cég- és laborlátogatások szervezésével, előadásokkal megismertetjük a mérnöki, kutatói, fejlesztői életpályamodelleket.

Kutatás Femtonics mikroszkóppal

Neuronhálózat és Dendritikus Aktivitás kutatócsoport, MTA-KOKI Rózsa Balázs és kutatócsoportja közvetlenül vizsgálja kísérleti állatok agyának látásért felelős területét, vagyis a látókérget. Kísérleteik célja, hogy megfejtsék, miként jelenik meg a szem által érzékelt világ az agyi ideghálózatok aktivitásmintázataiban és terápiás utakat nyissanak meg a látás visszaállításáért vak emberekben.

Nemcsak a külföldi, hanem a hazai médiában is nagy visszhangot keltettek az általunk fejlesztett technológiában rejlő lehetőségek és a nemzetközi sikereink. A G7 Gazdasági Hírmagazin augusztus végén részletes cégportrét közölt a vállalatról, hangsúlyozva várható növekedését, bővülő vevői körét. A Portfolio, Magyarország egyik legolvasottabb online gazdasági magazinja pedig októberben számolt be a cégünket elindító technológia életpályájáról, műszereink fejlődéséről és az itt folyó világszínvonalú kutatásokról.

Magyar innovációs nagydíj 2019

A Magyar Innovációs Szövetség 1993 óta ítéli oda Innovációs Nagydíját rendkívüli újításokat megvalósító, kiemelkedő hasznot elérő hazai társaságoknak. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) “Alapkutatástól a piacig” 2019. évi Innovációs Díjában részesült a Femtonics Kft. az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára fejlesztett, csúcstechnológiára épülő FEMTO3D Atlas lézerpásztázó 3D-s mikroszkópért.


Rózsa Balázs MD PhD orvos-fizikust és tanítványát Katona Gergely PhD fizikust az motiválta a cégalapításra, hogy a kutatásukhoz szükségük volt egy 3D-ben pásztázó két-foton mikroszkópra, amit azonban ki kellett fejleszteni. A fejlesztés sikeres volt, az eredmények rendkívül előremutatók voltak az agykutatásban, ami számos kutatót, mint potenciális mikroszkóp vásárlót vonzott be a világ minden tájáról. Így született 2005-ben a FEMTONICS.

Visszaélés bejelentési szabályzatunk ide kattintva olvasható.